︎

Lgh + bil + allt jag har och äger


"Jag tror inte jag är mer än Jämtland", säger min lillasyster en dag. "Klart du är, skärp dig", svarade jag och tyckte det hon sa lät visionslöst. Länge efteråt tänker jag på det där. Kanske mest på mitt svar. Som att jag vet vad det betyder att vara mer eller mindre än Jämtland. I den meningsväxlingen tar projektet sin start.2014 | Dokumentär | 48 min

Lgh + bil + allt jag har och äger är en essäistisk dokumentär om att värdera plats, om identitet kopplat till fysisk plats. Lgh + bil är en flexibel utställning, en bok, ett ljudverk; ett kvantitativt material om platsens betydelse. Det är ett forskningsprojekt i film, illustration og ljud; en personlig reflektion kring det urbana som normsystem.
Filmen nominerades till en Guldbagge för Bästa dokumentär 2014.

Sverige är ett av de snabbast urbaniserande länderna i Europa. Det betyder att lika mycket som det finns en plats som lämnas utflyttad blir en annan plats inflyttningsplats. TT flyttade alla norrlandskontor till huvudstaden med motiveringen att geografisk plats inte längre spelar någon roll. ”...som alla vet börjar normförändringar i urbana miljöer och sprider sig ut över landet” skrev Åsa Beckman i DN 2012. Befinner då somliga sig där ingen normförändring kan ske? Där man får acceptera den norm som förändrats på annat håll? Vilka människor associeras med den platsen, den där ”ingen förändring sker"? 

Filmen består av en berättarröst och röster från intervjuer med ungdomar i Jämtland under 2012. Vi ställer frågor till unga människor som går sista året på gymnasiet: Passar du här? Vem passar här? Var längtar du? Flera andra frågor. Vi pratar med över 400 personer. Frisörlinjen. Ensamkommande. Samhällselever. Fordon. Det handlar om att vara ung i ett land som snabbt urbaniseras. Och det handlar om vi som flyter ovanpå. Vi som inte lät den där utflyttningsfrågan bli vår fråga. Våra attityder och var vi får och fick dem ifrån. Det handlar om plats och identitet. Om de ideal som urbanisering skapar. Om platsen som accessoar. Om rörelsefrihet och urbana värden som norm.


LGH + BIL + ALLT JAG HAR OCH ÄGER
Film och idé: Clara Bodén
Musik och ljudinstallation: Cicely Irvine
Illustration och formgivning: Ronja Svenning Berge
Konstnärlig producent: Mariken Halle

Med stöd från: Svenska Filminstitutet Cecilia Lidin, Kulturbryggan, Konstnärsnämnden, FilmPool Jämtland, Länstyrelsen Jämtlands län.
VISNINGAR I URVAL
Göteborg Internationella Filmfestival
Tempo Filmsfestival
Nordisk Panorama
CPH:DOX
Uppsala Internationella kortfilmsfestival
SVT

PRISER
Nominerad til Guldbagge för bästa dokumentär 2014
Mer info kommer

Produktion

Vapen & Dramatik


Vapen och Dramatik AB är en plattform för utveckling av ett långsiktigt konstnärskap inom film, ljud och visuella uttryck. Vapen och Dramatik producerar och uttrycker sig genom rörlig bild, illustration, animation, ljud, text, diskussion, m.m.
CLARA BODÉN
filmare och producent baserad i Jämtland

︎︎


claramariaboden@gmail.com
RONJA RAGNHILD SVENNING BERGE
Serietegner, visueltarbeider, illustratør basert på norskekysten

︎︎ 


ronjasvenningberge@gmail.com
CICELY IRVINE
Musiker och ljuddesigner baserad i Stockholm som producerar musik till film, scenkonst och radio

︎︎︎


cicelyirvine@gmail.com


︎   ︎